Katarzyna Sawicka

fundacja

Katarzyna Sawicka

Trenerka Terapii Poznawczej Opartej Na Uważności MBCT Mindfulness-Based Cognitive Therapy w procesie certyfikacji w Oxford Mindfulness Centre przy współpracy z Fundacją Rozwoju Mindfulness. Ośmiotygodniowy kurs redukcji stresu Mindfulnes Based Stress Reduction ukończyła pod kierunkiem Ewy Kaian-Kochanowskiej.

Laureatka European Innovative Teaching Award, nagrody za innowacyjność w nauczaniu przyznawanej przez Komisję Europejską w obszarze edukacji szkolnej. Od dwudziestu lat związana z edukacją. Uczy języków obcych i uważności. Tworzy i koordynuje europejskie projekty wspierające rozwój zawodowy i osobisty nauczycieli w ramach międzynarodowego programu Erasmus+. Prowadzi kursy, warsztaty i szkolenia oparte na uważności skierowane w szczególności do rodziców oraz osób pracujących z dziećmi. Nauczycielka uważności licencjonowana przy Akademii Mindfulness dla Młodzieży.

Propagowanie treningu uważności traktuje jako ugruntowanie holistycznego spojrzenia na rozwój człowieka, dążenie do dobrostanu, poprawy jakości życia oraz budowania zdrowych relacji osobistych i zawodowych. Wierzy, że pierwszym krokiem do zadbania o dziecko jest zadbanie o siebie, a szczęśliwi rodzice i szczęśliwi nauczyciele mają moc zmieniania świata.

Prywatnie jest mamą trojga dzieci, kocha podróże, ciekawe spotkania, muzykę, nowe smaki oraz grę na fortepianie. Własną praktykę opiera na wdzięczności i równowadze.